Храм Вознесіння Господнього УГКЦ м.Дубно

27.09.2016 12:30

Волинь-це колиска греко-католицької Церкви в Україні У кінці 17 століття Церква була дуже розв инутою.

 

 

До неї входило близько 1236 парафій,які були об"єднані в 45 деканатів і налічувалося приблизно 500000 вірних.

   Важливу культурно-просвітницьку роль для Волині відіграв Дубенський деканат (благочиння). У нього входило18 парафій.У самому Дубні було три чоловічі монастирі та один жіночий монастир Чину святого Василія  Великого.

     УГКЦ ставши національною церквою в Галичині й на Правобережній Україні,заважала російському урядові здійснювати його політику.Тому у 19 ст. була ліквідована. Лише з крахом Російської імперії після 1917 року митрополит Андрей Шептицький ініціював проведення місії на Волині та Поліссі. Опікувалися вірними на Волині о. Миколай Чарнецький, о. Григорій Шишкович, о. Василь Величковський. Згодом митрополит для Волині таємно висвячує на єпископа Луцького Йосифа Боцяна, а на єпископа Острозького Яремка Дмитра. На цей час у Дубно функціонувала " Папська семінарія східного обряду", навчання в якій тривало 5 років на основі програми,затвердженої в Римі. Однак з приходом Червоної армії розпочався період катакомбного життя нашої Церкви. До 1990 року всі наші єпископи і більшість священників були ув"язнені у Сибір.

    2006 року у Дубні була зареєстрована релігійна громада Вознесіння Господнього УГКЦ,яка на даний час є під юрисдикцією  єкзарха Луцького Йосафата Говери.Опікувався парафією до 2009 року о.Йосиф Мандро. Від 2009 року опікується парафією о. Роман Бобесюк.

 

   b_200_150_16777215_00_images_cerkwa_DSC_0152.jpgРелігійна громада Вознесіння Господнього УГКЦ була зареєстрована 6 травня 2006 року Божого. Ініціативу заснування громади виявили парафіяни: п. Іван Кміть та пані Люба Кміть, які у зв’язку з відсутністю нашої церкви у Дубно їздили на Богослужіння у м. Кременець. З благословення Владики, Тернопільсько-Зборівської єпархії, Кир Василя Семенюка, на парафію у м. Дубно був призначений о. Йосиф Мандро.
    На початку усі Богослуження відбувалися у маленькій однокімнатній квартирі. І так тривало майже рік часу.
    Завдяки клопотанню парафіян нашій громаді було надано в оренду земельну ділянку під будівництво храму, згідно з договором №820 від 27 липня 2007 року.


    Також, згідно з договором, від 1 – го жовтня 2007 року, нам було надано приміщення для проведення Богослужень. Багато зусиль і коштів витратили на переобладнання цього приміщення у каплицю. І все ж таки, цього домоглися.
    28 жовтня 2007 року Божого настав Владика Богдан Дзюрах посвятив каплицю і місце під будівництво храму.
    1 березня 2009 року Божого на парафію, згідно декрету екзарха Луцького, Йосафата Говери, був призначений адміністраторм о. Роман Бобесюк.
    У місяці листопаді 2009 року на нашій території було встановлено, місцевою владою, пам’ятний знак жертвам Голодомору. Також цього місяця закінчилось будівництво фундаменту під церкву. За час зимового періоду підготовлено матеріал та документацію для будівництва дерев’яного храму. Головними фундаторами храму є родина Кмітів.
    У другу неділю квітня 2010 року Божого при парафії була заснована спільнота «Матерів у молитві».
    Також 2010 року Божого наші діти змогли відпочити у християнському таборі, який проходив у Шацьку. Деякі парафіяни взяли участь у паломництві до святих місць як України, так і Європейських. Організовувались для усіх бажаючих поїздки «Замками України», другий етап яких пройшов у 2011 році.
   2010 року було переоформлено земельну ділянку в постійне користування, відкрито банківський рахунок, затверджено статут у новій редакції, розроблено проект парафіяльного будинку. 13 червня було затверджено ескізи іконостасу, престолу та кивоту, було розроблено проект дерев’яної дзвіниці.
    Будівництво храму розпочалося 13 квітня 2010 року Божого. Цього дня була поставлена перша підвалина нашого храму. Проект храму розробляв п. Роман Сулик зі Львова, роботу виконував п. Ярослав Мазур із бригадою молодих хлопців із Богородчан, що на Франківщині.
    Купольні хрести були освячені о. Романом Бобесюком 11 червня та встановлені разом із банями 17 червня 2010 року Божого. 24 жовтня відбулося освячення храму, яке здійснив екзарх Луцький Йосафат Говера у співслужінні священиків із різних єпархій. Гостей і жителів міста на освяченні було понад 500 осіб.
    На даний час Богослуження проходять у новозбудованому храмі.
У нашому храмі знаходяться: мощі Святого Шарбеля та Золота Книга Тверезості  

Адреса парохії:

вул. Пушкіна, 1а
м. Дубно
Рівненська обл
www.dubnougcc.org.ua

www.ostriv.net (молодіжний сайт)