корисні поради

28.09.2016 12:51

Постараємося дати молодим мамам десять корисних порад:

  1. Перші дні і тижні свого життя дитина проводить, занурившись в сон. У цей період мамі дуже важливо найпильнішою чином спостерігати за проявом тієї чи іншої активності свого малюка в сплячому стані. Уважно стежте за його диханням, яке може супроводжуватися вздрагиванием. Перевірте, чи не занадто сильно ви сповиваєте дитини, що може обмежувати його руху і викликати дискомфорт під час сну. Активність здорової дитини повинна бути тим вище, чим більше різниця між температурою повітря в приміщенні і його тіла.
  2. Купання – виключно важливий і відповідальний момент у розвитку малюка. Проблемою багатьох батьків, які допускають помилки в процедурі купання стає боязнь дитиною води, що вкрай небажано. Щоб подібне не сталося, необхідно раціонально підібрати температуру води, яка не повинна перевищувати межі 30-34 гр.
  3. Чи не утрудняйте природну активність рухів дитини. Давайте йому можливість частіше ворушити пальцями, ніжками, п’ятами.

    .
  4. Доставляйте своєму малюкові задоволення, роблячи масаж. Легкими рухами рук погладжуйте йому спинку, ручки, ніжки. Легкий масаж викличе у малюка найприємніші відчуття.
  5. Дитині важливі прогулянки, а тому, якщо він здоровий і педіатр не заперечує, намагайтеся вибиратися з дому якомога частіше. Навіть якщо це буде просто похід в магазин і назад, ваш малюк і ви самі отримаєте можливість подихати свіжим повітрям.
  6. Багато мам погодяться, що невпинна турбота про дитину – велика праця. Різко мінливий образ життя, втома, недосипання часто стають причиною післяпологових депресій. Вам важливо зуміти знайти час відпочити. Використовуйте для сну і відпочинку ті години, коли дитина спить, а в години його неспання постарайтеся по максимуму виконати все необхідне. Так ви відчуєте себе набагато краще.
  7. Постарайтеся зробити все можливе, щоб якомога довше продовжити дитині грудне вигодовування. Крім того, що материнське молоко найкраще годування для новонародженого, це ще й час вашого відпочинку, а головне – безцінні і неповторні хвилини вашої близькості з дитиною.
  8. Не перевантажуйте себе тими справами, які не є першорядними. Пам’ятайте, що нічого більш важливого, ніж ваш малюк, зараз для вас не може існувати.
  9. Обов’язково використовуйте слінг. З його допомогою ви зможете займатися домашніми справами, і при цьому постійно бути разом з дитиною.
  10. Дайте зрозуміти близьким, що зараз ви дуже потребуєте допомоги. Навіть якщо хтось одного разу погуляє з малюком, ви зможете викроїти час для інших домашніх справ, або ж – для себе самої, адже молодій мамі хочеться залишатися такою ж привабливою, як і раніше.

Сподіваємося, що ці нескладні поради виявляться корисними всім молодим мамам. Здорових і щасливих вам малюків!